Cinci ani la Auschwitz – Wieslaw Kielar

Cinci ani la Auschwitz - Wieslaw KielarAm citit foarte multe carti care sa trateze subiectul Auschwitz de-a lungul timpului. Putine dintre ele, insa, au fost cele care au reusit sa pastreze acuratetea evenimentelor fara a le transforma intr-o drama siropoasa, in stilul Hollywood. Desi multe intamplari au fost tragice, am preferat ca eu sa fiu cea care deduce acest sentiment, nu sa imi fie indus de catre autor.. Asa se face ca dintre toate cartile pe acest subiect, doua s-au detasat in mod evident. Prima dintre ele este „Am fost medic la Auschwitz”, scrisa de catre Nyiszli Miklos. A doua, cea despre care vreau sa va vorbesc, este scrisa de catre Wieslaw Kielar si se numeste „Cinci ani la Auschwitz”.

Cele doua carti imi plac, in mod deosebit, deoarece arata exact natura umana in mizeria ei, neincercand sa faca din nemti singurul element rau din toate intamplarile. Aflam din cartea lui Wieslam Kielar ca nu nemtii erau cei care comiteau cele mai mari atrocitati ci insasi cei inchisi in lagare care, pentru a castiga anumite privilegii, isi chinuiau colegii pana la punctul in care limita dezumanizarii era de mult trecuta. Aflam ca nu SS-istii erau cei care comiteau cruzimile, bataile, violurile sau crimele, ci Kapo, sefii de bloc, Laggerfuhreri si altii, in timp ce soldatii germani stateau si priveau de la distanta toate scenele.

Apoi, din cele doua carti aflam ca cei isteti puteau supravietui, uneori chiar bine – in limita conditiilor existente acolo. Ca daca stiai sa te descurci sau sa te bagi pe sub pielea soldatilor germani si sa iti creezi anumite conexiuni, puteai avea inclusiv mancare buna si alte privilegii. In „Cinci ani la Auschwitz” a lui Wieslaw Kielar se pune accent mult mai mult pe acest fapt, autorul fiind el insusi un om care multumita istetimii a reusit sa supravietuiasca in lagare timp de 5 ani fara a intampina conditii foarte vitrege. Recomand aceasta carte oricui vrea sa priveasca evenimentele petrecute la Auschwitz dintr-o lumina noua, mult mai realista decat pana acum.

6 thoughts on “Cinci ani la Auschwitz – Wieslaw Kielar”

 1. Buna ziua,

  imi puteti spune va rog de la ce editura este cartea “Am fost medic la Auschwitz”? incerc sa o gasesc si nu reusesc deloc. Multumesc.

 2. Buna, cea pe care o am eu este de la Editura Aquila 93. Probabil se gaseste in anticariate, inca.

 3. Buna ziua,

  Doresc sa achizitionez aceasta carte, am cautat-o peste tot si nimeni nu o are(plus ca mai este un titlu al aceluiasi autor” Am fost medic la Auschwitz”) ma puteti indruma?

  Multumesc!

  1. buna ziua,

   “Am fost medic la Auschwitz” este scrisa de dr. Nyiszli Miklos, “Cinci ani la Auschwitz” este de Wieslaw Kielar. Cel mai probabil, o puteti gasi in anticariate, a fost publicata in ’93 la Aquila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *